Over Sjamadriaan

Holistische hallootjes,

Ik ben wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack en ik ben even gefascineerd als verbolgen door de online wildgroei aan pseudowetenschap. Gewapend met cynische humor en een kritische blik probeer ik me onder het pseudoniem ‘Sjamadriaan’ er een weg door te banen en een tegengeluid te bieden. In deze nieuwsbrief neem ik je mee op mijn journey.

Afbeelding

Waarom?

Op Twitter en Instagram deel ik vaak snippets van bizarre gezondheidsclaims en koddige pseudowetenschap, die ik probeer te weerleggen of waar ik de afkomt van probeer te duiden. Social media is echter, verrassing, niet de plek voor diepgang. In deze nieuwsbrief heb ik meer ruimte voor tekst en uitleg en kan ik bijvoorbeeld experts opvoeren ter verduidelijking, wetenschappelijke onderzoeken analyseren en duiden hoe media te werk gaan bij het bestrijden of juist aanjagen van desinfo.

Daarbij komt er inmiddels ook wat geld in het laatje via de premium versie, wat me de financiële ruimte geeft meer tijd vrij te maken voor het bestrijden van online pseudowetenschap en het schrijven van de nieuwsbrief zelf. Daar ben ik mijn betalende leden dan ook onwijs dankbaar voor.

Onderwerpen

Elke week1 rond het weekend verschijnt de brief in je mailbox, om de week is deze betaald.

In de gratis versie, die bij meer dan 9400 leden op de digitale deurmat valt, schrijf ik meestal over specifieke gezondheidsmythes en probeer ik deze te weerleggen. Daarnaast neem ik onder de loep hoe media bijdragen aan de verspreiding van desinformatie.

In de betaalde versie ga ik vaak in essayvorm dieper in op bepaalde dynamieken en probeer ik antwoord te geven op vragen als waarom pseudowetenschap zo gretig aftrek vindt, wanneer iets wetenschappelijk is bewezen en waarom eigen onderzoek bijvoorbeeld een slecht plan is. Niet-betalende abonnees krijgen een preview.

Abonneren op premium

Via onderstaande knop kun je je abonneren op de betaalde nieuwsbrief. Hiervoor betaal je 5,00 per maand. Als je direct een jaarabonnement neemt, krijg je twee maanden gratis en betaal je 50 euro.

Abonneren op premium (credit card)

Geen credicard?

Als je geen creditcard hebt of wil gebruiken, kun je met de onderstaande knoppen abonneren via iDeal. Het kan even duren voordat de betaling is verwerkt.

Maandabonnement (iDeal)

Als je een jaarabonnement neemt, betaal je zoals gezegd twee maanden minder.

Jaarabonnement (iDeal)

Doneren?

Mocht je mij simpelweg financieel willen steunen via een donatie, dan kan dat uiteraard ook, al heb ik liever dat je dan een abonnement neemt, zodat je er ook wat voor terugkrijgt :)

Doneren

Contact

Volg mij op Twitter (@zeg_eens_aad) of op Instagram (@sjamadriaan) Kritiek of fanmail kan naar sjamadriaan@gmail.com.

1

De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per maand, dus 48 keer per jaar. 4 á 5 keer per jaar dus niet, in verband met vakantie of privéomstandigheden.

Subscribe to Sjamadriaan

Holistische nieuwsbrief over online pseudowetenschap en welzijnskolderitis

People

Wetenschapsjournalist van de bovenste planck