Wat we kunnen leren van Wout Weghorst
Hij had een gevoel dat hij ging scoren en toen scoorde hij nog ook!
Wout Weghorst, mede-oprichter van de Holistische school Wijs, was afgelopen weekend de grote man bij Ajax. Hij viel tijdens de wedstrijd Ajax - Groningen in bij een gelijke stand en kopte in de blessuretijd knap de bal tegen de touwen. Een minuut of wat later gaf hij zelfs een assist, waardoor de punten definitief in de Amsterdamse tas zaten.
Zo’n gevoel
Wout zou Wout niet zijn als hij in het kielzog van zijn heldenrol na de wedstrijd het publiek niet wat opgewarmde spiriwiri-prakjes voor zou schotelen. Tijdens de persconferentie zei hij namelijk dat hij vóór de wedstrijd al het gevoel had te gaan scoren. Hij wist het al. Soms heb je van die momenten dat je het voelt, aldus Wout.
Dit is niet de eerste keer dat Wout naar eigen zeggen voorspellende gaven had. Tijdens het EK zei hij iets soortgelijks, nadat hij namens Oranje de winnende goal tegen Polen (1-2) had gemaakt. Destijds liet hij optekenen:
"Ik wist het. Ik kan je de appjes laten zien. Ik zei vanochtend tegen mijn vriendin: gelijke stand, 0-0 of 1-1, twintig minuten voor tijd... Het was iets later, maar je voelt het, je visualiseert het."
- Wout Weghorst, na zijn winnende doelpunt tegen Polen
Captain Hindsight
Wout heeft last van zogeheten hindsight-bias, ofwel de achteraf-denkfout. Het is een denkfout die regelmatig wordt gemaakt, zowel on- als offline. Zaken die onvoorspelbaar zijn, worden achteraf als makkelijk voorspelbaar beschouwd. In het voetbal doet iedereen het natuurlijk, ik ook: “Ik wist wel dat we vandaag gingen winnen”. Al die keren dat ik eenzelfde gevoel had en we verloren, heb ik weggestopt, voor me gehouden en vooral niet toegegeven aan m’n vrienden.
Zo zijn zowel ik als Wout immers geprogrammeerd.
Psycholoog Baruch Fischoff liet dit in 1972 al zien met een illustratief experiment, waarover hij in 1975 publiceerde.1 Hij schotelde proefpersonen voorafgaand aan Richard Nixons bezoek aan de USSR en China allerlei scenario’s voor. Bijvoorbeeld dat Nixon voorzitter Mao zou ontmoeten of het graf van Lenin zou bezoeken. Na de reis werd de proefpersonen gevraagd de voorspellingen op te trommelen, alsmede de kans die ze aan elke voorspelling hadden toegekend.
Uitkomst: de proefpersonen dachten dat ze veel hogere waarschijnlijkheid hadden toegekend aan plaatsgevonden scenario’s dan ze vooraf daadwerkelijk hadden gedaan. En scenario’s die niet uitkwamen, daarvan dachten ze dat ze er vooraf een lagere waarschijnlijkheid aan hadden toegekend dan dat ze daadwerkelijk deden. Ofwel, de vermeende kans dat een gebeurtenis plaatsvindt, wordt in ons hoofd groter wanneer de gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het experiment is vaak herhaald, bijvoorbeeld bij de rechtszaak tegen O.J. Simpson. 2
Wat gisteren is gebeurd, lijkt vandaag de dag zo logisch dat we ons haast niet kunnen voorstellen dat er ooit onzekerheid over was.
Manifesteren
Natuurlijk, iedereen maakt deze denkfout, dus wat maakt het uit? Wout Weghorst maakt echter niet alleen de achteraf-denkfout, maar gelooft ook dat hij vooraf impact heeft op dingen waarbij dat niet het geval is. Hij gelooft namelijk in manifesteren.
Over manifesteren valt bijzonder veel te vertellen, wat ik hier heb gedaan:
Mijn persoonlijke definitie:
’Manifesteren is spiritueel wensdenken. Het geloof dat als je maar iets graag genoeg wil, het universum je exact datgene geeft. Een soort goddeloos bidden, opgetuigd met niet per se onnuttige technieken als visualiseren en uitplannen.’
- Adriaan ter Braack
Manifesteren bestaat gedeeltelijk uit visualiseren. Als je een doel hebt, bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan moet je je inbeelden dat je die auto op een gegeven moment ook daadwerkelijk hebt. Dat kan, mocht het resulteren in een soort stappenplan waarbij je ook uitstippelt hoe je bijvoorbeeld spaart voor de nieuwe auto, prima werken. Ook voor topsporters: door te visualiseren kun je je beter voorbereiden op bepaalde stressvolle situaties, daar is niks mis mee.
Manifesteren gaat echter net een stap verder en vervalt al snel in metafysisch geneuzel en gewiebelde logica. Manifesteren baseert zich op de Law of Attraction: dat waar je je zinnen op zet, dat trek je ook aan. Dus als je heel hard denkt dat je morgen gaat scoren, dan zou de kans groter dat je morgen daadwerkelijk gaat scoren. En zo werkt het helaas voor Wout en elke voetballer nou net niet.
Maar leg dat maar eens uit aan Wout, die het prima doet bij Ajax en het Nederlands elftal en dat vast en zeker deels zal toeschrijven aan de denkfouten die hij maakt, al ziet hij het dus niet als denkfouten. Ironisch genoeg doet hij zichzelf daarmee ook tekort: hij scoort namelijk ook omdat hij gewoon op de juiste momenten, de juiste beslissingen maakt en bijvoorbeeld een sublieme timing en vechtersmentaliteit heeft. Niks manifesteren, gewoon vaardigheid en talent.
Gevoels-experiment
Achteraf kan Wout het dus heel logisch vinden dat hij de winnende maakte, maarja, achteraf is het mooi wonen. Dat kunnen zowel Wout als ik beamen, gezien onze Twentse roots.
En als Wout vindt dat ik ongelijk heb, prove me vooral wrong: gooi voortaan voorafgaand aan een wedstrijd even online dat je het gevoel hebt dat je gaat scoren. En als dan toch blijkt dat hij een onberispelijk gevoel voor de toekomst heeft, geef ik dat juist als Ajacied met alle liefde toe.
Ik heb echter zelf zo’n gevoel dat dat niet gaat gebeuren.
Vond je dit gratis artikel hartstikke te gek?
Overweeg dan een donatie, als je mij financieel wil steunen. Of beter nog: word lid van de betaalde nieuwsbrief, dan krijg je er iets voor terug :)