De Grote Manifestatiespecial
Manifesteren. Wat is het, waar komt het vandaan en waarom moet jij er vandaag nog al dan niet mee aan de slag?
Manifesteren is spirituele herpes; nu het er eenmaal is, komen we er nooit meer van af.
Daarom leek het me hoognodig om een uitgebreid artikel te schrijven over wat manifesteren nou exact behelst, waar het vandaan komt en of er bijvoorbeeld ook positieve kanten aan zitten.
Wat is manifesteren?
Volgens een absolute autoriteit op dit gebied, Happinez Magazine:
‘Manifesteren is het idee dat ‘wat je aandacht geeft, dat groeit’, een filosofie die ook wel de wet van aantrekkingskracht wordt genoemd. Dat betekent dat — omdat je veel dingen op een dag aandacht geeft — je eigenlijk de hele dag door manifesteert.’
Volgens Zoma Opleidingen, een soort zweefzweinstein:
’De letterlijke betekenis van manifesteren is: openbaren, tot uiting brengen, zichtbaar worden. In feite manifesteren we ons dus elke dag de hele dag door. We doen uitspraken, we stralen bepaalde dingen uit, we laten ons zien, we handelen. Allemaal vormen van manifesteren. Het is dus niet iets wat je moet leren, want je doet het onbewust al. Maar wel kun je leren hoe je op een bewuste manier kunt manifesteren.’
Volgens Adriaan ter Braack:
’Manifesteren is spiritueel wensdenken. Het geloof dat als je maar iets graag genoeg wil, het universum je exact datgene geeft. Een soort goddeloos bidden, opgetuigd met niet per se onnuttige technieken als visualiseren en uitplannen.’
Law of Attraction
Manifesteren berust op de zogeheten Law of Attraction, of Wet van Aantrekkingskracht. Dit is een New Age theorie dat positieve gedachten, positieve ervaringen teweegbrengen en negatieve gedachten, negatieve ervaringen. Waarom? Volgens pleitbezorgers bestaan je gedachten uit een bepaalde energie, die op een bepaalde frequentie zit. Deze energie trekt gelijksoortige energie aan op dezelfde frequentie. Wil je dus heel rijk worden, moet je met je gedachten op de frequentie van rijkdom gaan zitten, zodat je geld aan trekt. Zit je echter op een frequentie van negativiteit, dan trek je negatieve dingen aan. Dit is de theorie. Er is, verrassing, geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Uiteraard is er prima een lans te breken voor een positieve grondhouding en goed nadenken over je doelen in het leven, maar de Law of Attraction is daar zo ver van verwijderd dat je het eigenlijk niet als onderbouwing voor manifesteren aan kan dragen.
Het geheim van manifesteren
Deze manier van wensdenken is al honderden jaren oud, maar werd mainstream dankzij het zelfhulpboek The Secret van Rhonda Byrne, dat in 2006 uitkwam. Hierin wordt haarfijn uitgelegd hoe er een verborgen kracht schuilt in ieder mens, waarmee je de werkelijkheid naar je hand kunt zetten, alle tegenslagen kunt overwinnen en successen kunt boeken waar je eerder niet over durfde te dromen.
Je kunt op de website van het boek zelfs een blanco cheque voor het universum printen en daarop invullen wat je wil. Als je deze prominent in je huis hangt, komt al wat je wil je vanzelf aanwaaien.
Dit lijkt allemaal hocus pocus, maar niet voor iedereen, zo blijkt uit een interessant onderzoek van The University of Queensland. Ongeveer een derde van in totaal iets meer dan duizend proefpersonen bleek te geloven in manifesteren. Hoe sterker het geloof, des te succesvoller men zichzelf achtte én hoe waarschijnlijker men het achtte ook in de toekomst succesvol te zijn.
Het is ook best verleidelijk en makkelijk om in manifesteren te geloven. Als je iets heel graag wil en het gebeurt vervolgens al dan niet toevalligerwijs, leggen je hersenen wellicht de link met het voorafgaande heel graag willen. Maar, heb je ook alle keren onthouden dat je niet kreeg wat je wilde? Wat zijn andere factoren die eraan bij hebben gedragen? Heb je misschien wel gewoon dingen heel goed aangepakt? Kan het misschien toeval zijn?
Daarbij speelt een lichte vorm van betrekkingswaan een rol, iets wat de spiriwiri-gemeenschap vaker ten deel valt: het waanbeeld dat doodnormale alledaage gebeurtenissen specifiek gericht zijn op jouw persoon. Een soort Tru(e)man-showsyndroom.
Wat kun je dan zoal manifesteren?
Dat het vaak niet blijft bij het visualiseren en uitplannen van realistische doelen, blijkt wel na een rondje snuffelen bij de online manifestatiemaffia. Een lijst met voorbeelden
Een ander uiterlijk manifesteren
In een week een droomhuis manifesteren in het buitenland
10 kilo afvallen door te manifesteren
Zwangerschap manifesteren
Vriend manifesteren
Een rol bij Goede Tijden Slechte Tijden (en een paard) manifesteren
Illustratief is vooral Fajah Lourens, die uitlegt hoe ze een paard manifesteerde als kind: door heel vaak te vragen aan God met een parelketting in haar handen. In werkelijkheid: drammen bij haar moeder. Fajah legt daarna ook kort uit hoe ze haar rol in GTST kreeg: uitdenken en visualiseren. En dat is eigenlijk een verdomd goede tip! Ware het niet dat het een voorbeeld is van survivorship bias: alle mensen die het ook hebben gevisualiseerd en uitgedacht, zien we niet terug, want die gaan uiteindelijk ander werk doen en belanden niet met hun kop op de buis. En ironisch genoeg doet Fajah zichzelf hier tekort: ze is natuurlijk compleet gestoord, maar ook ontegenzeggelijk charismatisch, getalenteerd en gedreven. Factoren die bijdroegen aan het krijgen van die rol, maar die ze nu om wat voor reden dan ook even over het hoofd ziet.
Manifesteren is dus ook vooral een gereedschap om privilege mee te verhullen. Niet voor niets zijn de loopmeisjes van manifesteren vaak vrouwen die het niet slecht hebben getroffen. Door te claimen dat ze het allemaal hebben gemanifesteerd, strijken ze zelf de eer: ze wilden het gewoon heel graag! En daarmee moffelen ze tegelijkertijd allerlei geluksfactoren die niet iedereen zijn toebedeeld weg. Impliciet zeggen ze dus ook dat mensen die niet zo succesvol zijn, het simpelweg niet graag genoeg willen.
De verdienmodellen
Met vaag geformuleerde, valse beloftes is het natuurlijk makkelijk geld verdienen. Dit gebeurt veelal door cursussen te verkopen, waarbij de cursist in vage termen leert hoe te manifesteren, vaak van een hyperenthousiaste, niet onaantrekkelijke, jonge vrouw. Ik heb het materiaal van de manifestatiecursus à 1200 euro van Kim Munnecom ingezien, dat niet heel veel meer behelst dan een paar video’s waarin ze uitlegt wat de Law of Attraction is en dat je vooral heel hard moet denken aan wat je wil. Heb je dit afgerond, ga je natuurlijk zelf aan de slag met geld manifesteren. Dit doe je meestal door zelf eenzelfde soort cursusomgeving te bouwen.
Een ander voorbeeld: Manifestatiediva Willemijn Welten. Zij heeft de manifestatiewaanzin bijna eigenhandig Nederland in gemanifesteerd met haar bestseller 'Manifesteren kun je leren’. Willemijn Welten legt uit op Instagram hoe ze haar vriend heeft gemanifesteerd: all-in gaan, joy volgen en een grote shift maken door stukken van jezelf te vergeven. Willemijn Welten verkoopt online cursussen, zoals ‘Manifesteren kun je leren’, net als haar boek, voor 250 euro en ‘Moneyfesteren xxl’ voor 200 euro. Ze verkoopt masterclasses, zoals ‘Reis langs de chakra’s’ voor 100 euro. Willemijn Welten heeft een hele zweefzwendel opgetuigd om deze compleet van de pot gerukte maakbaarheidsmythe heen, die ze zelf continu propageert.
Wat het nog erger maakt, is dat deze mensen continu podia krijgen van grote media, van vrouwentijdschriften tot serieuze programma’s bij de NPO, zelden met gezond weerwoord.
Maar is het schadelijk?
Manifesteren vertroebelt mijns inziens nogal de weg naar succes. Zo wordt bij manifesteren elke factor voor succes samengesmolten tot ‘simpelweg heel graag willen.’ Daarbij worden en passant ook nog onmogelijke beloftes gedaan, waardoor mensen juist nog meer aan zichzelf kunnen gaan twijfelen, als het beoogde doel niet behaald wordt.
Onlangs kreeg ik een bericht van iemand, die ook in de manifestatieval was gelopen:
Ik heb ervaring met een zware depressie + dwangstoornis, en ik omringde me door veel zweverige mensen in een poging er vanaf te komen. De boodschap van de manifesteerbeweging, namelijk dat je controle kan/moet hebben over je gedachten en geluk, en dat gedachten werkelijkheid kunnen worden, zorgde ervoor dat ik bang werd voor mijn eigen negatieve gedachten. Ik dacht (door dat manifesteergelul) dat die eigen negatieve gedachten invloed zouden gaan hebben op mijn omgeving. Om dat te voorkomen, probeerde ik controle te krijgen over mijn gedachten en alleen maar positief te denken, wat ervoor zorgde dat ik uiteindelijk niet meer functioneerde. Ik kon op een gegeven moment niet meer lezen of gesprekken volgen, omdat ik zo erg met mijn gedachten bezig was. Ook voelde ik me nog slechter over het depressief zijn, want dat hoefde toch niet? Als je maar je best doet, dan zou je wel gelukkig worden. Haha, nee.
Ik denk dat dit heel goed illustreert wat er schort. In het algemeen is het stellen van doelen en daar handvatten voor uitreiken hartstikke prima. Mensen met valse hoop duizenden euro’s neer laten leggen voor pseudowetenschappelijke welzijnssprookjes niet zozeer.
Tot slot is de manifestiemania natuurlijk pokon voor het almaar verder woekerende metafysische narcisme in de maatschappij. De hardnekkige zelfbegoocheling het centrum van het universum te zijn en dat het universum wel even aan de slag gaat voor jou. Maar ja, dat is ook maar mijn mening.
Volgende week neem ik een duik in de laatste Manifestatie Magazine! Het thema is ‘Energy’. Tot dan!
Vond je dit artikel hartstikke te gek? Overweeg dan een lid te worden van de betaalde nieuwsbrief:
Of doneer, als je mij financieel wil steunen:
Ik heb net een geweldige informatief artikel gemanifesteerd en hoppa daar is het! Dank je
Ik manifesteer dat ik dit kan luisteren en niet lezen.