Dat elke BN’er tegenwoordig supplementen promoot of zelfs een eigen merk uit de grond stampt, is nog tot daar aan toe. Maar dat een van van mijn favoriete rappers nu ook is bezweken aan de supplementengoudkoorts, is toch wel erg pijnlijk.
Willie Wartaal, rapper en lid van De Jeugd van Tegenwoordig, heeft een potje pillen op de markt geslingerd dat in lijn ligt met waar hij, naast rappen, bekend om staat: feesten in combinatie met een exorbitante consumptie van verdovende middelen.
Het supplement van Willie Wartaal heet Fixer en wordt verkocht door het bedrijf WiWa Health. Het supplement is een tweetrapsraket: je neemt twee pillen in vóórdat je gaat feesten en karrevrachten psychostimulantia verorbert, en slaat er nog eens twee achterover als de fuif achter de rug is.
Werking
Op de website lezen we onder anderen dat Fixer de neuronen beschermt, wat dat ook mag betekenen.
Vooropgesteld: ik snap heel goed waarom mensen drugs gebruiken, heb niks tegen verantwoord MDMA-gebruik en ben zelf ook wel eens in een LSD-trip weggerend voor vleesetende planten omdat ik Super Mario was. Toch stoor ik me aan de tekst “Investeer in je welzijn en geniet zonder zorgen van elke gelegenheid.” Hiermee worden namelijk de eventuele schadelijke gevolgen gebagatelliseerd, door te beweren dat deze deels te voorkomen zijn met een pilletje. Het is een verkapte manier om te zeggen dat je zoveel mogelijk pillen in je mik kan schuiven, zonder je enigszins zorgen te hoeven maken over de gevolgen.
Daarbij lijken de pillen niet veel voor je te doen, op biochemisch vlak. De ingrediëntenlijsten zijn te vinden op de website:
Voor zowel de before-pil als de after-pil is er per ingrediënt te lezen wat het zou doen voor je lichaam. Voor 5-HTP lezen we bijvoorbeeld:
Dit soort pillen én de vermeende werking van de ingrediënten, helpen vaak geenszins tegen een kater. Enerzijds omdat een kater door meer wordt veroorzaakt dan enkel de biochemische processen in je lichaam (bijvoorbeeld een te kort aan slaap en vocht) en anderzijds doordat de werking van de stoffen in deze pillen vaak wordt opgeklopt of uit verband wordt getrokken. Of er simpelweg gewoon niet is. Zoals eigenlijk vrijwel altijd het geval is bij de marketing van supplementen.
Henderik Frijlink, hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie, wierp een blik op de ingrediëntenlijst en verwacht ook niet dat de pillen veel voor je doen:
“Wanneer ik naar de samenstelling van de capsules kijk, dan is het allemaal nogal onschuldig en zal er amper een effect zijn. Een paar vitamines, een aminozuur en wat spore-elementen. Het zit ook gewoon al in je maaltijd. Enig effect op de gevolgen van drugsgebruik is op geen enkele wijze te verwachten. Na het feestje een paar glazen water drinken is vermoedelijk gezonder.”
Verboden claims
Niet alleen lijkt Fixer dus een potje dode mussen in capsulevorm, de claims die erover worden gedaan, zijn ook nog eens verboden. De bewering dat de pil “je neuronen beschermt” is bijvoorbeeld niet toegestaan. En dat is niet het enige dat er aan de website schort, zo laat de Keuringsraad bij navraag weten in een e-mail
“We hebben dit gisteren op jouw Instagram voorbij zien komen en hebben de partij hier direct via onze monitoringsprocedure op aangeschreven. Hierbij hebben we een aantal voorbeelden gegeven van verboden medische claims die op de website gebruikt worden, waaronder:
Kan helpen om de hersenfunctie te herstellen die zijn aangetast door langdurig drugsgebruik
Kan helpen bij het verminderen van angst en slapeloosheid die vaak optreden tijdens het afkicken van drugs
Herstellen van de normale spier- en zenuwfunctie
Verbeteren van insulinegevoeligheid en het bevorderen van de energieproductie op cellulair niveau
Een tekort aan kalium kan leiden tot spierzwakte, vermoeidheid en hartritmestoornissen, symptomen die vaak verergerd worden door drugsgebruik
Kan helpen bij het verminderen van levertoxiciteit en het bevorderen van de hersengezondheid na drugsgebruik
Etc.
Ook hebben we aangeven dat er nog (veel) meer andere niet-toegestane claims op de website te vinden zijn. De monitoringsprocedure leent zich er niet voor om deze stuk voor stuk op te sommen. Wel hebben we hen gewezen op de relevante wet- en regelgeving en waar deze te vinden is.
Ook hebben we aangegeven dat er voor sommige van de gebruikte ingrediënten überhaupt geen gezondheidsclaims mogelijk zijn omdat deze door de Europese Commissie allemaal zijn afgewezen (‘non-authorised’) ofwel nooit zijn ingediend en dus ook niet toegestaan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor 5-HTP en N-Acetyl-cysteïne.
Ik heb gisterenavond gezien dat de specifieke voorbeelden die we in de brief hebben genoemd, van de website zijn gehaald. Uiteraard staan er nog steeds tal van niet-toegestane claims op de website. Wij geven hen de tijd om die zelf nog aan te passen.”
Kortom, het is nogal een warboel op de website van Willie Wartaal.
Marketing
Maar wat misschien nog wel vreemder is: de supplementen worden gepromoot als musthaves voor notoire drugsgebruikers. In een video op Instagram zegt Willie Wartaal zelfs: “Is niet voor iedereen dit, hè? Alleen voor de echte junks.”
Op de website laat hij in een video weten zelfs te verwachten dat Fixer zorgt voor verantwoordelijker en minder drugsgebruik, omdat mensen door de pillen bewuster zouden worden van de schadelijke gevolgen van drugs.
Ik belde met de organisatie Jellinek, expert op het gebied van middelengebruik, om te vragen of het aannemelijk is dat een dergelijke pil daadwerkelijk bijdraagt aan het bewustzijn omtrent drugsgebruik.
Zij lieten mij ten eerste weten dat dit soort anti-katermiddeltjes inderdaad weinig tot niets doen voor een eventuele drugskater: “De gevreesde dip komt niet alleen door serotoninetekort, wat het middeltje zou tegengaan, maar ook door bijvoorbeeld een tekort aan slaap. Dat haal je niet uit een pil.”
Daarbij is het instituut van mening dat deze pillen zelfs niet geheel zonder risico’s zijn. Ze zouden er juist voor kunnen zorgen dat mensen bijvoorbeeld meer of vaker drugs nemen, omdat ze dankzij het “wondermiddeltje” denken beter beschermd te zijn tegen de eventuele kater.
Tot slot is het niet ondenkbaar dat iemand in een drugstrip niet helemaal snapt hoe de pillen van Fixer gebruikt dienen te worden en deze tíjdens de trip inneemt. Dat kan problematisch zijn, aangezien het gebruik van 5-HTP, een stof die in Fixer zit, wordt afgeraden als je al MDMA hebt gebruikt. Beide stoffen hebben namelijk impact op de aanmaak van serotonine.
De Supplementen van Tegenwoordig
Kortom, Fixer van Willie Wartaal is niet alleen een pseudowetenschappelijk prietpraatpilletje, dat geenszins de belofte waarmaakt een drugskater te verzachten, het is zelfs aannemelijk dat deze onverantwoord drugsgebruik in de hand werkt. Terwijl Willie Wartaal juist het tegenovergestelde beweert.
Dat weerhoudt de minder heldere lichten aan het mediafirmament er natuurlijk niet van de pillen lekker te promoten op Instagram, zoals bijvoorbeeld Bertrie Wierenga, een soapie met 127.000 volgers:
Ik wil benadrukken dat ik persoonlijk fan ben van Willie Wartaal en van De Jeugd van Tegenwoordig. Het is daarom wel even slikken dat niet alleen Wilie Wartaal, maar ook Faberyayo (Pepijn Lanen) verblind is door supplementencenten. Laatstgenoemde promootte in februari een trits onnodige supplementen van Vitakruid, op een ietwat tenenkrommende manier:
Het is dus wachten waar Vjèze Fur binnenkort mee op de proppen komt, ik hou m’n hart vast. En slik vast een pilletje tegen de fikse kater.
Meer lezen over anti-katerpillen
Pillen tegen de dinsdagdip?
Wat is een XTC-kater (dinsdagdip) en wat kun je eraan doen?
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-kun-je-doen-om-de-kater-na-xtc-gebruik-te-verminderen/
Ik dook in de vage wereld van de antikatermiddelen
https://www.vice.com/nl/article/antikatermiddelen-dinsdagdip/
Vond je dit gratis artikel hartstikke te gek?
Overweeg dan een donatie, als je mij financieel wil steunen. Of beter nog: word lid van de betaalde nieuwsbrief, dan krijg je er iets voor terug :)
Al een klacht ingediend bij Stichting Reclame Code? Dat is gratis voor particulieren! Bij de SRC staat goed omschreven wat wel en niet mag in reclameteksten. Ongegronde gezondheidsclaims mogen niet. En werkingsmechanismen noemen waar geen bewijs voor is ook niet.
Wat je mogelijk niet is opgevallen : de 'after' pil bevat een werkzame dosis melatonine, een middel dat - mits juist gebruikt- kan helpen bij het in slaap vallen. Er is dus nagedacht over het tekort aan slaap door amfetaminen. Maar volgens mij is het effect van melatonine op stuiteren door drugs nog niet onderzocht.