Een arts is geen influencer
Het gaat niet alleen om de inhoud, ook om vertrouwen en beeldvorming
Artsen laten zich meer horen op sociale media en dat kan ik alleen maar toejuichen.
Toch is er een keerzijde: artsen en specialisten die zich gedragen als influencers en dubieuze samenwerkingen doen met commerciële partijen en in sommige gevallen zelfs desinformatie verspreiden. Naar mijn mening is dat funest.
In de strijd tegen desinfo wordt regelmatig gesteld dat je niet naar influencers moet luisteren als het op medische zaken aankomt, maar dat je artsen wel kunt vertrouwen. Wat voor boodschap geef je af als artsen dan toch ineens de influencer uit gaan hangen?
Wantrouwen
Het is erg lastig om vast te stellen wat exact de psychologische oorzaak is van het geloof in pseudowetenschap. Wat maakt dat iemand vaccinaties of zonnebrandcrème wantrouwt? Een hele wirwar aan niet te isoleren factoren spelen hierbij mee.
Wat wel duidelijk is: vaak is wantrouwen hier een algemene drijfveer. Wantrouwen naar de overheid, naar institutie, naar experts, naar de farmaceutische industrie en naar artsen.1 2 3 4
Nu is een beetje wantrouwen natuurlijk hartstikke gezond, maar in het geval van mensen die vallen voor kwakzalverij en complottheorieën, gaat het veelal om een ongezonde dosis blind wantrouwen. Een discussie over rauwe melk, supplementen of E-nummers verzandt in de regel altijd in een discussie over vertrouwen in het RIVM, het Voedingscentrum, de wetenschap of artsen.
Laatstgenoemde groep zou bijvoorbeeld worden betaald door Big Pharma en voor elk voorgeschreven pilletje een gage ontvangen. Totale onzin natuurlijk. Hier zijn strenge regels voor en ook volgens de gedragscode voor artsen zijn dergelijke financiële belangenverstrengelingen uiteraard niet toegestaan. 5
Helaas is zo een code uiteraard niet waterdicht, zo blijkt ook uit de recente activiteit van bepaalde artsen op sociale media.
Dokter Ted
Dokter Ted is sinds kort actief op Instagram en waant zich al helemaal influencer. Achter de schermen vraagt hij om gratis spullen en diensten (weet ik op basis van meerdere bronnen), voor de schermen promoot hij bijvoorbeeld het algensupplementenmerk plnktn.. En dat niet alleen, hij beweert bij deze promotie ook nog eens tegen de richtlijn in dat alle volwassenen visolie moeten slikken.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Sjamadriaan to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.