De methodes van Wim Hof
Marketingpraatjes verpakken als wetenschap is een koud, maar gevaarlijk kunstje
Holistische hoi,
Wim Hof is in de VS aangeklaagd voor de dood van een tiener met een eis van 67 miljoen dollar. De 17-jarige verdronk vorig jaar augustus thuis in het zwembad, nadat ze volgens haar vader Hofs ademhalingstechnieken had toegepast
Ik zal in deze nieuwsbrief kort uitleggen wat de Wim Hof Methode belichaamt en aansluitend waar hij van wordt beschuldigd. Tevens zal ik ingaan op de recente wetenschappelijke ontwikkelingen van de methode en hoe hij deze inzet voor zijn marketing.
Voor de niet-betalende leden, hier alvast een aantal interessante artikelen en video’s, om je verder te verdiepen.
The Rise and Fall of the Wim Hof empire
Een documentaire van journalist Scott Carney, die eerder nog wegliep met de Wim Hof Methode en ingaat op de gevaren ervan. En hoe Hof zelf de afgelopen jaren is veranderd. Ook te beluisteren als podcast;
Skepsis: Bergop, bergaf met The Iceman
Een artikel uit 2015, dat o.a. de methode zelf uiteenzet en een kritische blik werpt op zowel de wetenschappelijke onderbouwen als de marketingtrucjes die hij toen al implementeerde;Iceman Wim Hof in the goop lab op Netflix
Een recentere blik op de wetenschappelijke onderbouwing van de Wim Hof Methode, naar aanleiding van zijn verschijning bij The Goop Lab op Netflix;Weinig bewijs voor gezondheidsclaims Wim Hof
Een artikel van deze maand van New Scientist, waarin vier onderzoeken worden geanalyseerd.
De methode
De Wim Hof Methode bestaat uit drie facetten: blootstelling aan kou, ademtherapie en toewijding.
Blootstelling aan kou kan inderdaad wat positieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Koud douchen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je minder snel ziekmeldt. Daar moet wel bij gezegd worden dat je dan de voordelen van warm douchen mist. En dat elke ochtend koud douchen al met al gewoon vrij ruk is, lijkt me. Enfin.
Bij de WHM bouw je op, van koud douchen naar minutenlang in een ijsbad. Dit doe je in combinatie met ademtraining op basis van hyperventilatietechnieken. Om de fysiologie daarachter te verklaren, moet ik kort uitleggen wat er gebeurt met bloed, zuurstof en koolstofdioxide (CO₂) in je longen.
Als je inademt, komt er verse lucht in je longen. Je longen halen de zuurstof eruit en pompen dit in je bloed, dat de verse zuurstof naar je organen en weefsels stuurt. Deze gebruiken de zuurstof en geven als afvalstof CO₂ terug. Dit koolstofdioxiderijke bloed gaat weer naar de longen, waar de boel weer wordt ververst, etc.
Als je je adem inhoudt, heb je op een gegeven moment het gevoel dat je uit elkaar knalt en weer naar lucht moet happen. Dit komt door het overschot aan CO₂, niet door een tekort aan zuurstof, wat vaak wordt gedacht. Dat betekent in theorie dat je meer zuurstof hebt, dan je denkt dat je hebt op basis van wanneer je naar lucht hapt.
Bij hyperventilatietechniek van WHM adem je zo’n 30 tot 40 keer krachtig en diep in door je neus, of mond, zodat je zoveel mogelijk lucht binnenkrijgt. Dit doe je sneller dan bij normale ademhaling. Vervolgens adem je voor 80 procent uit en houd je je adem zo lang mogelijk in.
Door de krachtige ademhaling zit er veel minder CO₂ in je bloed dan normaal, waardoor je langer je adem in kunt houden. Dit betekent wel dat je niet meer voelt wanneer je weer moet ademen om je zuurstoftekort aan te vullen. En daar zit de crux: dikke kans dat je op deze manier flauwvalt. En dat is nou exact wat je niet wil in water, want dan verdrink je.
Dit gegeven is in mijn optiek al vrij bizar. Je hebt een methode die vooral uit twee dingen bestaat: ademtechnieken en ijsbaden. Maar het ene moet je absoluut niet combineren met het andere, want dat kun je met de dood bekopen.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Sjamadriaan to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.